Zin en onzin van voedingssupplementen: voorbeelden uit de sport

Programma
- 19u30: Ontvangst met broodjes
- 20u00: Lezing met aansluitend Q&A
- 21u30: Afsluiting met een drankje

In een wereld waar gezondheid steeds meer centraal staat, is het gebruik van voedingssupplementen sterk toegenomen. Maar wat is de wetenschappelijke basis achter deze producten? Zijn ze echt effectief, of zijn ze simpelweg een duur placebo? In deze lezing duiken we in de feiten en fabels rondom voedingssupplementen. We bespreken welke supplementen daadwerkelijk bewezen voordelen hebben, welke potentieel schadelijk kunnen zijn, en hoe de marketing van deze producten vaak de wetenschappelijke realiteit overstijgt.

De lezing gaat specifieker in op de mogelijke toepassingen in de sport. Atleten en coaches zijn steeds op zoek naar manieren om de prestatie te verbeteren. Binnen een meer gemedicaliseerde maatschappij wordt er snel gegrepen naar het gebruik van voedingssupplementen als makkelijke manier om de gezondheid te ondersteunen of de prestatie een zetje te geven. Binnen deze lezing wordt het suppletiegebruik gekaderd binnen het volledige voedingspatroon, de trainingsopbouw en levensstijl van de sporter of atleet. Belangrijk aandachtspunten zoals contaminatie, rationeel gebruik, periodisering, effectieve werking op basis van wetenschappelijke studies worden besproken. Vanuit dit kader wordt er een praktisch overzicht gegeven van de supplementen die gebruikt kunnen worden in bepaalde omstandigheden of beter niet gebruikt worden.

Wim Derave is een bewegingswetenschapper aan de UGent met een sterke interesse in fysiologische werking van de skeletspieren. Zijn onderzoek spitst zich voornamelijk toe op nieuwe voedingsstrategieën om die spierwerking te verbeteren. Aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen leidt hij leidt een team van onderzoekers, die momenteel grotendeels werken rond het belang van spiervezeltypes in sport en voeding en rond carnosine en het daaraan gerelateerde voedingssupplement beta-alanine.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Download hier een plan van de campus: https://www.ugent.be/nl/univgent/campussen/campussen-gent/grondplan_campusheymans.pdf

Waar vindt het evenement plaats? Faculteit Farmaceutische Wetenschappen (Lokaal 1.4 - Friedrich Sertürner, Blok A)
Ottergemsesteenweg 460
9000 Gent

Wanneer is het evenement?
Begin:
Einde:
Voeg toe aan kalender

€ 2,00 per ticket aan servicekosten zullen worden toegevoegd aan iedere bestelling.

Early bird tarieven

Early bird tarieven beschikbaar t.e.m. 19/08/2024

Early bird - Standaard

Originele prijs: € 73,00 Nieuwe prijs: € 38,00 incl. 21% Btw

Early bird - KVCV lid

Originele prijs: € 43,00 Nieuwe prijs: € 23,00 incl. 21% Btw

Early bird - Student

Originele prijs: € 18,00 Nieuwe prijs: € 13,00 incl. 21% Btw

Early bird - Student KVCV lid

Originele prijs: € 13,00 Nieuwe prijs: € 8,00 incl. 21% Btw