Voedselverwerking: vloek of zegen?

Programma
- 19u15: Ontvangst met broodjes
- 19u45: Lezing met aansluitend Q&A
- 21u45: Afsluiting met een drankje

Elk voedingsproduct dat we consumeren wordt gekenmerkt door een reeks eigenschappen die we als consument al dan niet appreciëren: producthoudbaarheid; sensorische eigenschappen; gezondheidspotentieel, gebruikersgemak, etc. Deze eigenschappen zijn het resultaat van de strategische beslissingen die de producent in de productie van het voedingsproduct heeft gemaakt.
Dit verhaal begint bij de keuze van de grondstoffen of ingrediënten die worden gebruikt, hetgeen we ‘voedselformulering’ noemen.

Daarnaast heeft bijna elk voedingsproduct dat we in de supermarkt vinden, enige vorm van ‘voedselverwerking’ ondergaan. Dat kan van variëren van het simpel wassen of sorteren van groenten en fruit, tot een reeks van verwerkingsstappen die nodig waren om tot een multi-ingredient voedingsproduct als een maaltijdsoep te komen.

In deze lezing willen we uitleggen waarom voedselverwerking niet meer weg te denken is in ons huidig voedselsysteem, maar ook wat valkuilen kunnen zijn. Aangezien voedselverwerkingskeuzes vaak afhangen van voedselformulering en additieven hier ook een rol in kunnen spelen, wordt hier ook op ingegaan.
Meer en meer consumenten zijn zich bewust van de relatie tussen voeding en gezondheid. Maar hoe spelen verwerking en formulering hier een rol en hoe kan dergelijke informatie de consument bereiken? Startende van interpretatie van huidige voedingswaarde informatie op typische labels op voedingsverpakkingen, zullen uitdagingen rond gezondheidslabels en classificaties worden geschetst aan de hand van enkele voorbeelden.

Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.

Sprekers: Prof. Frank Devlieghere (UGent) & Prof. Tara Grauwet (KU Leuven)

Toegangsplan

Waar vindt het evenement plaats? BRUCEFO
Industrielaan 200
1070 Anderlecht (Brussel)

Wanneer is het evenement?
Begin:
Einde:
Voeg toe aan kalender

€ 2,00 per ticket aan servicekosten zullen worden toegevoegd aan iedere bestelling.

Early bird tarieven

Early bird tarieven beschikbaar t.e.m. 15/05/2025

Early bird - Standaard

Originele prijs: € 73,00 Nieuwe prijs: € 38,00 incl. 21% Btw

Voeg Early bird - Standaard toe aan winkelwagen

Early bird - KVCV lid

Originele prijs: € 43,00 Nieuwe prijs: € 23,00 incl. 21% Btw

Voeg Early bird - KVCV lid toe aan winkelwagen

Early bird - Student

Originele prijs: € 18,00 Nieuwe prijs: € 13,00 incl. 21% Btw

Voeg Early bird - Student toe aan winkelwagen

Early bird - Student KVCV lid

Originele prijs: € 13,00 Nieuwe prijs: € 8,00 incl. 21% Btw

Voeg Early bird - Student KVCV lid toe aan winkelwagen