Veiligheid en nutritionele aspecten van vleesvervangers
Programma
- 19u30: Ontvangst met broodjes
- 20u00: Lezing met aansluitend Q&A
- 22u00: Afsluiting met een drankje
In het kader van de eiwitshift, waarbij gestreefd wordt om het eetpatroon meer te verduurzamen door het aandeel dierlijk/plantaardig eiwit te wijzigen van 60/40 naar 40/60, is een zoektocht gestart naar meer gebruik van vleesanalogen in de voeding van de mens.
De voorbije jaren hebben innovaties in de voedingsindustrie geleid tot diverse formuleringen voor vleesanalogen. Uit de Vlaamse Ei-meet monitoring is af te leiden dat Vlaamse consumenten deze producten ook frequenter op hun bord brengen. Als basis voor vleesanalogen worden eiwitrijke plantaardige grondstoffen zoals granen, leguminosen of noten gebruikt. De verwerking ervan tot een levensmiddel vraagt echter ook aandacht voor producteigenschappen zoals textuur, houdbaarheid en microbiologische voedselveiligheid.
In deze lezing komen overwegingen inzake de chemische en microbiologische veiligheid van vleesanalogen aan bod, evenals de uitdagingen om hun nutritioneel profiel in het kader van gezonde eetpatronen te verbeteren. Belangrijk hierbij is dat alle beschikbare kennis en inzichten gebruikt worden om een nutritioneel interessant en veilig levensmiddel te ontwikkelen, rekening houdende met het ‘safety by design’ principe.
Niet alleen voor wetenschappers, productontwikkelaars, labomanagers, kwaliteitsverantwoordelijken, … interessant, maar in feite voor iedereen die met voeding bezig is.
Sprekers: Prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens & Prof. dr. ir. John Van Camp
Vakgroep levensmiddelentechnologie, veiligheid en gezondheid, UGent
Waar vindt het evenement plaats?
Utopia
Utopia 1
9300 Aalst
Wanneer is het evenement?
Begin:
Einde:
Voeg toe aan kalender
€ 2,00 per ticket aan servicekosten zullen worden toegevoegd aan iedere bestelling.